FIBROMYALGIA: MOT ETT BÄTTRE LIVSKVALITET

Det gör ont överallt. Hela tiden. Länge betraktas som en imaginär sjukdom, är fibromyalgi nu erkänd som en sjukdom i sin egen, och bättre stöd.

Det gör ont till den grad att inte kunna röra sig, att gå med svårighet, inte att sova … Det fibromyalgi och dess procession av ständig smärta i muskler, senor, ligament låser dig i en värld där det är svårt att komma ut. Särskilt som det gör dem misstänkta läkare. Föreställ radioprogrammet ingenting, och de vanliga smärtstillande behandlingar inte fungerar. Inte lätt att diagnostisera.

“Tre faktorer är fortfarande närvarande, sammanfattar Dr Jean-Luc Renevier, reumatolog, funktionell rehabilitering läkare på sjukhuset Meulan (Les Mureaux), kronisk utbredd smärta, ihållande i mer än sex månader, ett kroniskt trötthetssyndrom och sömn problem”.

Läggs till andra symptom, som varierar över tiden och från en person till en annan, colon irritabile, huvudvärk, restless legs syndrom vila … att inte tala om svårigheter de minnesproblem, koncentrationssvårigheter, den intolerans mot buller, starkt ljus, kyla eller ångest och ibland reaktiv depression.

Alla dessa symtom är osynliga för andra. Därifrån till beskatta psykosomatiska, är det bara ett steg … det tar för många år. I Frankrike var det inte förrän 2007 som fibromyalgi är erkänd av National Academy of Medicine och 2010 för hälsovårdsmyndigheten utfärdar riktlinjer för dess ledning. Eftersom saker och ting börjar förändras.

tidig diagnos

“Den diagnosen är mycket tidigare än under 2000-talet”, säger Carole Robert, VD för fibromyalgi Frankrike. Enligt en undersökning gjord av föreningen, är det mindre än ett år till 25% av patienterna. Han vänder även cirka 4 månader. Bevis för att läkarna bättre informerade.

“Även om det är ibland sätta lite för hastigt, som mycket tidig diagnos gör det möjligt att ställa in en hantering av smärta innan den senare flyttas för varaktig. “Visst, det finns ingen mirakelmedicin för denna sjukdom, förmodligen på grund av hyper av hjärnregioner som uppfattar smärta. Men idag icke-medicinska tillvägagångssätt bidrar till att göra smärtan uthärdlig och förbättra livskvaliteten.

Ett tvärvetenskapligt förvaltning

“Den person med fibromyalgi nu ses som en helhet”, säger Dr Renevier. Om mediciner (analgetika, anxiolytika, sömnmedel, muskelavslappnande medel, etc.) inte är anordnade att glömska, de används sparsamt. Stöd är individuell och baseras huvudsakligen på tvärvetenskapliga (rheumatologistskjortor, sjukgymnast, sjukgymnaster, etc.). Därav dess utveckling inom strukturer sådan smärta centers, sjukgymnastik centers, sömncentra eller spa. På programmet: terapeutisk utbildning, rehabilitering motion, avkoppling, psykologiskt stöd …

Behandlingen av fibromyalgi nu mer synonymt med massage, mjuk gym, spa eller avkoppling terapi med antidepressiva läkemedel, även om dessa kan vara användbara. Alternativ medicin (kiropraktik, örtmedicin, akupunktur, hypnos) inte lämnas ut och några nya behandlingar är framgångsrika. Vid varje hitta dem som passar honom bäst att hjälpa henne ur hennes sjukdom genom att acceptera och har ingen rädsla för att flytta.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *