KONSTIGA TECKEN PÅ FIBROMYALGI # 03 ÄR VANLIGARE

För många personer med fibromyalgi, kan symtomen gå odiagnostiserade för år innan de slutligen ordentligt tillskrivas denna kroniska tillstånd. Eftersom fibromyalgi är fortfarande en relativt okänd och missförstådda sjukdomar – många som lider av det kanske inte ens inser att ditt tillstånd har ett namn.

Att bidra till att höja medvetenheten om fibromyalgi och dess symptom, har vi utvecklat en lista med 10 tecken kan du lida. Naturligtvis, om du upplever något av dessa symptom, kontakta din läkare för en korrekt diagnos och att undersöka behandlingsalternativ som bäst passar din situation.

konstant och generaliserad smärta

Om du har muskelvärk, muskelspasmer, stelhet eller smärta som varar mer än tre månader – det kan vara ett tecken på att du har fibromyalgi. Förutom att vara konstant, är smärtan ofta utbredda i hela kroppen. Det drabbar ofta båda sidorna av kroppen samt över och under midjan.

Kronisk trötthet / Utmattning

Förutom smärta, trötthet är en viktig symptom på fibromyalgi. Många människor med fibromyalgi rapport trött på ett konsekvent sätt – även efter en natts vila. kroppens energireserver är också mycket låga och även enkla uppgifter som att ta en dusch kan lämna en utmattad.

sömn~~POS=TRUNC störningar~~POS=HEADCOMP

Sömn är ofta inte lätt för dem som drabbats av sjukdomen. Sömnstörningar som sömnlöshet, restless legs syndrom och sömnapné är vanliga bland dem som lider av fibromyalgi. En ökad känsla av oro – i kombination med smärta och obehag – kan göra det svårt att sova. Även om du somnar kan du vaknar ofta under natten – lämnar hans kropp behöver vila och återhämtning.

Fibrofog (kognitiva svårigheter)

Men det är ett annat symptom som drabbar många patienter med fibromyalgi fibrodimma – eller svårigheter med minne och koncentration. Många beskriver det som en oklar tillstånd i åtanke. Symptomen kan inkludera minnesförlust, oförmåga att koncentrera sig, talsvårigheter, oförmåga att utföra enkla uppgifter och mer. Detta tillstånd är typiskt ett nettoresultat av den konstanta spänningen av smärta och brist på sömn som nämnts ovan.

Känslor av ångest och depression

Med tanke på mängden av smärta, stress och trötthet i samband med fibromyalgi – det är inte förvånande att många lider av villkoret också rapportera ökade nivåer av ångest och känslor av depression. För dem som upplever dessa symptom, tala med din läkare eller en professionell rådgivare är absolut nödvändigt.

Irritable Bowel Syndrome

Enligt WebMD, upp till 70% av patienterna med fibromyalgi upplever symtom som uppfyller kriterierna för colon irritabile eller IBS. Dessa symtom är vanligtvis buksmärtor, kramper, uppblåsthet, gas och omväxlande anfall av förstoppning och diarré. Om du upplever dessa symtom i kombination med tecken som nämns ovan – de kan lida av fibromyalgi och IBS.

Spänningshuvudvärk och migrän

Många drabbade med fibromyalgi rapporterade också lider av huvudvärk och spänningshuvudvärk. Kvinna med migrän spänningshuvudvärk beskrivs som att känna sig som ett tight band runt huvudet eller stor vikt trycka ner på toppen av huvudet. De orsakar ofta smärta i nackmusklerna och axlar också. Migrän är allvarligare i naturen och brukar göra patienten kanske inte fungerar tills den försvinner. Spänningshuvudvärk och migrän kan pågå från timmar till dagar och ofta återkommer med viss frekvens.

Ökad känslighet för temperatur / klimat

Men det är ett tecken på att du kan drabbas av fibromyalgi om du har en högre känslighet för temperatur / tid. Speciellt många fibromyalgipatienter rapporterar symtom utbrott i extrem värme eller kyla. För de flesta verkar vintern för att vara den största boven i försämringen av sin smärta, men för vissa kan den extrema hettan orsaka samma skada.

låg motion tolerans

För ett stort antal patienter med fibromyalgi, motion – även nytta för att minska symptom på lång sikt – är helt enkelt inte ett alternativ på grund av smärta. kroppens tolerans mot motion har minskat avsevärt och muskelns förmåga att återhämta sig är för sent – vilket resulterar i ökad muskel ömhet och smärta. Medan kost och ordentlig tillskott kan bidra till att förbättra kroppens toleransnivå, är det fortfarande viktigt att gå i en långsammare takt, om du lider av intensiva nivåer av kronisk smärta.

Domningar eller stickningar

För vissa kan fibromyalgi orsaka domningar eller stickningar i ansikte, armar, händer, ben eller fötter. I vissa fall kan den bakomliggande orsaken till dessa symptom vara vad som helst – som diabetes, esclerosisla vitamin B12-brist, neuropati, etc. Patienter upplever ofta domningar eller stickningar genomgå tester för att utesluta andra möjliga causas.Há en rad andra symptom i samband med fibromyalgi, naturligtvis, men dessa är de tio mest sannolikt att förknippas med villkor. Om du har eller upplever något av dessa symtom – det viktigaste steget du kan ta är att diskutera dina symptom och problem med din läkare för att starta det på vägen till en behandlingsplan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *